klimavarbanner

Menú

Főoldal
Születés Hete
Női test, női bölcsesség
Férfi test, férfi bölcsesség
Párkapcsolat
Család"tervezés"
Várandósság
Háborítatlanságra vágyunk
Jogszabályok, ügyintézés
Szülés és születés
Gyermekágy
Szoptatás
Csecsemő gondozás
Gyerekszoba
Család és hivatás
Gyógyító hit és tudás
Kultúrák és hagyományok
Kreatív csücsök
Környezettudatosító
Klubok és közösségek
Ajánlók
Kapcsolat
 
 

Hírlevél feliratkozás
HTML formátum?

Regisztráció

Google hirdetés

2016. július 27. • Liliána , Natália , Olga

Vazul PDF Nyomtat Email
Haas Laura   
A névanalízis szerint a Vazul név olyan személyiség kialakítását segíti, aki kedveli a rutin elfoglaltságokat, szereti, ha nyugodtan befejezheti, aminek nekilátott. Fontos számára, hogy a maga tempójában dolgozzon, nyomás nélkül, lépésről lépésre haladva. Ha túl sok változásra, változtatásra kerül sor, az nem csak zavarja, de türelmetlenné, ingerültté is teszi. Mások javaslataival kapcsolatban, újszerű ötleteivel szemben elutasító. A Vazul név a Bazil régi magyar formájának téves olvasatából keletkezett. Az utóbbi írott névformának helyes kiejtése „vászol", ebből lett később a Vászoly név. A Bazil görög eredetű név, eredeti alakja: Baszileosz, jelentése: királyfi.


Szent Vazul (Basilius) kiváló görög egyházdoktor, Cezareában született 330 körül. Első oktatását atyjától nyerte, ki rétor volt, azután Konstantinápolyban és Athénben tanult, majd visszatérve hazájába retorikát tanított, később lemondott a világi tudományokról, aszkétikus életre adta magát, és felvette a keresztséget. Beutazta Szíria, Palesztina és Egyiptom szerzetestelepeit, és visszatérvén egész vagyonát szétosztotta a szegények között, majd visszavonulva a világtól a legszigorúbb aszkézisban élt. Több kolostort alapított, amelyekben a remete- és szerzeteséletet összekötötte, miáltal Pontusban és Kappadókiában, valamint a görög egyházban jelenleg is működő szerzetesélet megalapítója lett. Vazul élénken részt vett az ariánusok ellen való harcban. 370-től cezareai érsek volt. Vazul nemcsak nagy teológus és kitűnő szónok, hanem kiváló aszkétikus író és a liturgia reformátora is volt.

Ismerjük a nevet a magyar történelemből is. Vazul magyar herceg Mihály herceg fia, Taksony vezér unokája. Élete ismeretlen. Fia Szent István unokatestvére volt, aki Szent István fia, Imre herceg halála után a trónra is igényt tarthatott. A könnyelmű és kicsapongó hírben álló ifjút azonban unokatestvéreivel, László fiaival (Andrással, Bélával és Leventével) együtt Szent István Orseolo Péter kedvéért mellőzte. Vazul nem akarta elismerni Pétert a trón örököséül, ezért őt Szent István elfogatta, és hogy az uralkodásra alkalmatlanná tegye, megcsonkíttatta (erre utal Ady Góg és Magóg című híres versében: „Legyek az új, az énekes Vazul..."), László fiait pedig száműzette.

A névanalízis szerint a Vazul név olyan személyiség kialakítását segíti, aki kedveli a rutin elfoglaltságokat, szereti, ha nyugodtan befejezheti, aminek nekilátott. Fontos számára, hogy a maga tempójában dolgozzon, nyomás nélkül, lépésről lépésre haladva. Ha túl sok változásra, változtatásra kerül sor, az nemcsak zavarja, de türelmetlenné, ingerültté is teszi. Mások javaslataival kapcsolatban, újszerű ötleteivel szemben elutasító.

Névnapjukat a Vazulok január 1-jén, 11-én, március 22-én, május 30-án vagy június 14-én ünnepelhetik.

Források: Ladó–Bíró, Kálmán, www.kabalarians.com, Pallasz Nagy Lexikona.
Share/Save/Bookmark
 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: